Historie


DE CONSTRUCTAM FABRIEK IN TEMSE
Constructam bouwde heel karakteristieke caravans, die nog steeds heel gewild zijn bij de liefhebber. De firma, die gevestigd was in het Belgische Temse, begon haar productie in 1958.

Opvallend was de grote raampartij aan de ronde voorkant. In 1960 kwamen de eigenaren met een revolutionaire ontwikkeling: een serie caravans gedeeltelijk van polyester en gedeeltelijk van aluminium. Ze waren zeer bijzonder van stroomlijn, en beschikten over perfecte rijeigenschappen.

De onderbouw was nl. meer dan twee keer zo zwaar als de bovenbouw, waardoor het zwaartepunt laag in de caravan lag.

In de zeventiger jaren van de 20e eeuw krijgt Constructam het steeds moeilijker, omdat de productiemethode van de caravans zeer arbeidsintensief is. Bovendien heeft de bodem soms te lijden van rottingsverschijnselen, omdat er zich condens tussen de wanden van de caravan vormt.
In 1982 wordt de productie stop gezet. Er wordt een doorstart gemaakt onder de naam Mirage Caravans en in 1985 wordt de naam Constructam Caravans verkocht aan Chateau Caravans te Budel (Nederland).

De Constructams werden gemaakt in Temse, Belgie, aan de Schelde. In het begin werden de caravans in een werkplaats van ongeveer 4000 m2 op een terrein van 4100 m2 gemaakt. Later werd het terrein tot ongeveer 26000 m2 vergroot. Hierop werden nieuwe, moderne werkplaatsen gebouwd, de nieuwe montagehal bv. nam 5000 m2 in beslag, terwijl het nieuwe kantoorgedeelte en de showroom 1100 m2 bestreken. Laatstgenoemde ruimte werd kort voor de productie van 1967 klaargemaakt en in gebruik genomen, zodat er toen een totaaloppervlakte van 10000 m2 gebouwen en 30000 m2 terreinen ter beschikking van de werkzaamheden stonden. Constructam was niet alleen een montagebedrijf, maar omvatte ook een staalafdeling voor het herstel van constructies, onderstel en alle onderdelen, een meubelmakerij waar alle meubilair werd geproduceerd en een kunststofafdeling voor het maken van de polyester bovendelen. Constructam was gevestigd aan de Krijgsbaan 247 te Temse.1_constructamcondor4otc.jpg2_constructamfolderbouw.jpg


4_constructamvoortent.jpg
DE OORSPRONKELIJKE CONSTRUCTAMVOORTENT

Van de beste tentstof, vuilwerend en geimpregneerd. Plastic ramen en ventilatie. Kleuren: blauw dak, gele zijwanden. Een uitgebouwde toilettent was optioneel

CONSTRUCTAM PROPAGANDA EIND ZESTIGER JAREN

Bij een prijsvergelijking vragen wij u op het volgende te letten:

1. De kwaliteit van de verwerkte materialen
2. De geweldige uitrusting van de caravan
3. De zorgvuldige afwerking
4. De enorme uitvoering van alle types


DEZE CARAVANS ZIJN IN ALLE OPZICHTEN VOLMAAKT!

BIJZONDERE KENMERKEN VAN DE CONSTRUCTAM CARAVANS:

Buitengewoon hoge veiligheid
De rijeigenschappen, bewerkstelligd door het lage zwaartepunt als resultaat van de bijzondere bouwwijze, belangrijke staalconstructie en enorm licht kunststof bovendeel, en het gebruik van torsivering.

Buitengewoon goede isolatie
De polyesteropbouw, de 3 cm. isolatie en de toegevoegde bodemisolatie uit kurk maken de caravans bijzonder geschikt voor winterkamperen.

Snelheid
Door de stroomlijn van de opbouw die de windweerstand bij het rijden aanmerkelijk verminderd, en zijn geringe gewicht.

Sierlijke vormgeving
De Constructam caravans kan men uit de verte uit honderden caravans herkennen. Perfecte uitvoering van alle types. Perfecte afwerking en gebruik van hoogwaardige materialen.

WAT ZEI DE PERS OVER CONSTRUCTAM

Internationale Bodensee-berichten 1964:
Eigenzinnige lijn en overtuigende techniek zijn in de grote Constructam verenigd. Staalconstructie met tot op de middellijn aluminium, daarboven glasvezelversterkt polyester, dat is een recept voor een diep zwaartepunt en goede rijeigenschappen. Eikenhout bekleedde meubelen en folie onder het dak scheppen een behaaglijke sfeer. In de windbestendige wagen is plaats voor 4 tot 5 personen. 720 kg. ledig gewicht is voor een middenklasseauto geen probleem.

Motorrundschau 1964:
De Constructam caravan verenigt 2 constructieprincipes: het onderstel (staalprofielen met aluminium) geeft stabiliteit en een diep zwaartepunt, het bovengedeelte (fiberglas vanaf de middellijn) brengt gewichtsvoordelen met zich mee. Weinig onderhoud nodig. De 4.40 m. lange opbouw staat op een Hahn-onderstel met as. Schokbrekers en oplooprem. Het geheel is 700 kg. licht. De draagkracht van 1000 kg. staat een belading van 300 kg.(!) toe.